Producenci
RABATY I PROMOCJE

PROMOCJA RABAT NA ZAKUPY

ENZYM UPŁYNNIAJĄCY 50 ml

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,00 zł 5.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 6B63-10303_20170421164656

Opis

Enzym upłynniający

    Stosuje się do śruty, którą wykorzystuje się np. do zacierów zbożowych. Enzym upłynniający pomoże Ci w przygotowaniu doskonałych zacierów zbożowych i ziemniaczanych. W zestawie z innymi enzymami do pozwoli na wykonanie najwyższej jakości bourbonu, whisky, koniaku czy żytniówki.

   Dawkowanie 150ml na 1000kg skrobi. W domowych warunkach 50 ml enzymu upłynniającego wystarcza na 300kg mąki lub śruty zboża.Przed zacieraniem przygotowujemy określoną ilość śruty lub mąki odmierzamy odpowiednią ilość enzymu upłynniającego i rozpuszczamy go w wodzie w stosunku 1 do 10.

   Gotujemy trzy litry wody na każdy kilogram śruty. Wsypujemy śrutę do wrzątku i dokładnie mieszamy i dodajemy uwodniony enzym.Przy tradycyjnym zacieraniu enzym wlewamy do zacieru o temperaturze 80-90°C.

    Enzym można też dodać do „nieskleikowanej” skrobi przed podgrzaniem . W tej sytuacji dzielimy go na dwie części. Drugą część enzymu dajemy po podgrzaniu zacieru do 90°C. Po tych czynnościach skrobia zawarta w zacierze jest upłynniona.

 

Optymalne pH zacieru 5,8 -6,8
Optymalna temperatura 80-90°C
Zakres temperatury 70-100°C
Zakres pH 5,2-7,5
Dla zacierów ziemniaczanych dawkę należy podwoić.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl