Najprostszy przepis na pyszną cytrynówkę.
Składniki:
1. Spirytus (1 litr)
2. Świeże cytryny (8-10 sztuk średniej wielkości)
3. Woda (1 litr)
4. Cukier (1,5 szklanki)
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i poczekaj, aż ostygnie,
2. Umyj dokładnie cytryny, skórki przelej wrzątkiem, odkrawaj cieniutkie warstwy żółtej skórki do słoja. Po obraniu z żółtej skórki, obierz i oczyść cytrynę z białej skórki (białej skórki nie dodawaj - daje dużo goryczki) Po obraniu wrzuć do słoja miąższ (możesz wycisnąć sok).
3. Wlej przygotowaną wcześniej wodę z cukrem a później spirytus. Zamieszaj w słoju i zamknij go szczelnie na 2-3 doby,
4. Następnie przelej przez sitko/sączek zawartość słoja, z miąższu wyciśnij ile się da. Uzyskasz około 2,5 litra trunku.
5. Przelej do butelek albo karafki i odstaw na 3-4 tygodnie.
6. O ile wytrzyma przez ten czas, skosztuj, poczęstuj znajomych, podawaj z lodem i delektuj się wyśmienitym smakiem własnej cytrynówki !