Producenci
Fermentacja cukrówki 0

Witajcie,

Zacznijmy od początku.

Dlaczego nastaw cukrowy?

    Gdyż jest to najtańszy i najszybszy sposób osiągnięcia względnie dużego stężenia alkoholu. W przypadku drożdży gorzelniczych oznaczonych '48' chodzi o stężenia około 18% choć każdy producent posiada w swoim portfolio drożdże, które teoretycznie produkują 20-21%. Do najpopularniejszych mocnych i szybkich drożdży należą: 

T48
Coobra 6 

    Różnice pomiędzy nimi są subtelne.Czas fermentacji 6-10 dni a rezultaty jakie osiągamy są podobne i ceny niemal identyczne. Nie ma natomiast co oczekiwać, że w efekcie dostaniemy super czysty i bezwonny nastaw. Nic z tego, wysokie stężenie osiągane bardzo szybko okupione będzie nieprzyjemnym aromatem i smakiem. Nie powinno to stanowić problemu gdyż na tym etapie nie jest to produkt gotowy do spożycia a na kolejnym etapie łatwo się go pozbyć...

   Istnieją również drożdże oznaczone symbolami T3 lub 24. Owe oznaczenia odnoszą się do czasu fermentacji. Niektórzy producenci zapewniają, że ich drożdże 24 potrafią osiągnąć 14% w czasie 24 godzin. Drożdże T3 w optymalnych warunkach powinny pracować 3-5 dni i osiągać od 15-17%,

    Większość drożdży pakowana jest w saszetki 100-200 gramowe, które zapewniają sprawne i szybkie działanie w nastawach 25 litrowych. Producenci nie zalecają oczywiście łączenia i podawania np. dwóch takich paczek do nastawu 50 litrowego. Istnieją drożdże gotowe do użycia w 100 litrowych nastawach (Coobra Mega PackPuriferm XXL) albo takie które można łączyć w większe nastawy, powiedzmy 6 saszetek na 150 litrów nastawu.

   Jeśli chodzi o dozowanie cukru. Sprawa jest prosta, na 25 litrów używając 6 cukru osiągniemy 15% alkoholu a stosując 8-9 kg osiągniemy około 20%. Cukier musi być dobrze rozpuszczony a nastaw utleniony aby drożdże zrobiły swoje szybko i skutecznie. Aby to osiągnąć najlepiej jest do bardzo ciepłej wody wsypać cukier i go rozmieszać a następnie dolewać chłodniejszej wody aby osiągnąć optymalną temperaturę pracy drożdży ok 25 stopni.

  Do fermentacji potrzeba kilku akcesoriów:

wiaderko/pojemnik fermentacyjny (zawsze zaleca się większy pojemnik niż planowany nastaw), powiedzmy 30 litrowe wiadro na 25 litrów będzie wystarczające.
mieszadło
- pokrywa z miejscem na rurkę fermentacyjną i rurka.
termometr LCD - przyklejany do wiaderko aby kontrolować temperaturę.
kranik zamontowany na dole pojemnika - bardzo wygodny, używany do zlewania z nad osadu.

Nie wszystkie te elementy są niezbędne ale stanowią nieduży jednorazowy wydatek i bardzo ułatwiają pracę.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl